Ansøgning til 4. Maj Kollegiet
Det anbefales alle potentielle ansøgere at læse indholdet af denne side, da den indeholder vigtige oplysninger om ansøgningsproceduren.
Det skal understreges, at der kommer rigtig mange ansøgninger til kollegiet i forhold til, hvor mange kollegieværelser, der bliver ledige hvert år, så det er et nåleøje at få tilbudt et værelse.
Formål
Danmarks 4. Maj Kollegier blev opført i årene efter 2. verdenskrig for midler som blev indsamlet blandt det danske folk for at hædre de, som havde været aktive i modstandsbevægelsen og Danmarks frihedskamp under den tyske besættelse.
Kollegiet var en hædersgave, der skulle give mulighed for gode boligforhold for de unge Frihedskæmpere og deres børn og børnebørn under deres uddannelse. Formålet fremgår af vores Fundats:
"4. Maj Kollegiets formål er at være et hjem for unge under uddannelse, som gennem et fælles kollegieliv med andre unge fra forskellige samfundslag kan nå frem til den samhørighedsfølelse, der er en betingelse for udvikling af demokrati og frisind, som var frihedskampens målsætning. Samtidig skal Kollegiet bidrage til, at erindringen om Danmarks frihedskamp bevares i kommende generationer."
Optagelseskriterier
De gældende optagelseskriterier findes i Fundatsen §4.
Børnebørn til frihedskæmpere er særligt prioriteret, men siden 2022 er det også muligt at komme i betragtning til et kollegieværelse uden at være barnebarn af en frihedskæmper.
Veldokumenterede og velmotiverede ansøgninger fra børnebørn til deltagere i frihedskampen med særligt belastende modstandsarbejde prioriteres. Desuden prioriteres studerende, der med forskellig baggrund gennem et aktivt kollegieliv vil stræbe efter at fastholde 4. Maj Kollegiets særlige ånd, hvor samhørighedsfølelse, demokrati og frisind udvikles, og hvor man har særlig interesse for at videreføre 4. Maj Kollegiet som et mindested for frihedskampen under besættelsen.
Alle ansøgere skal benytte den ansøgningsformular som der er link til nedenfor, og alle skal vedhæfte en motiveret ansøgning. Børnebørn til frihedskæmpere skal desuden oplyse og dokumentere slægtskabet med frihedskæmpere, og dokumentere deres indsats fx ved beretninger, billeder eller gennem oplysninger fra Nationalmuseets Modstandsdatabase. Denne del af ansøgningen, som alene er tilgængelig for børnebørn af frihedskæmpere, vil blive bedømt af et fagudvalg.
Den motiverede ansøgning er vigtig. I den motiverede ansøgning på max 1 side, som bliver bedømt af alumnerne, skal alle ansøgere skrive, hvordan man har tænkt sig at indgå i det sociale fællesskab der er på Kollegiet, og som viser sig i køkkenfællesskaber, madklubber og i kollegiets fester og traditioner.
Der lægges vægt på følgende:
At man vil deltage og bidrage til fællesskabet. At man er socialt sindet, især med henblik på at ville deltage i hverdagen på kollegiet.
At man vil videreføre kollegiets traditioner, og at man udviser interesse for specifikt at bo på et 4. Maj kollegie.
At man gør rede for de forudsætninger og erfaringer som man mener er vigtige for at kunne leve op til målsætningen om at gøre 4.Maj Kollegiet til et levende mindesmærke, hvor frisind og demokrati prioriteres og hvor erindringen om Danmarks frihedskamp bevares.
Ved udvælgelsen blandt ansøgerne vil der også blive lagt vægt på, at der er en ligelig kønskvotering, en bred repræsentation af forskellige uddannelser og af forskellige samfundslag.
Overordnet gælder det, at der kun optages ansøgere, der er fyldt 18 år på ansøgningstidspunktet, og som ikke er fyldt 30 år på ansøgningstidspunktet, og ansøgeren skal mangle mindst 2 år af sin studietid.
Ansøgningsfrist
Ansøgninger skal sendes senest d. 4. maj for indflytning fra juli samme år.
For sent indsendte ansøgninger og ansøgninger med mangler, herunder manglende bilag og manglende besvarelse af spørgsmål, kan ikke forventes behandlet. Ansøgningen kan indsendes inden optagelse på uddannelsen.
Ansøgningen gælder kun for det år, der søges til.
Ansøgningernes videre behandling
Du vil modtage en kvittering på email for din ansøgning. Hvis du ikke har modtaget en kvittering, så tjek din spam-mappe, prøv at ansøge igen eller kontakt eforen.
Inden 1. juli får du besked om, hvorvidt du er kommet på en prioriteret venteliste til et værelse eller ej.
Efterhånden som der bliver ledige værelser kontaktes ansøgerne på ventelisten af eforen i den prioriterede rækkefølge. Der er løbende udflytninger og kun ganske få ansøgere kan forvente et tilbud om indflytning ved semesterstart.
Erfaringen viser, at såvel antal som tidspunkter for ledige værelser er meget uforudsigelige. Selvom du kommer på venteliste, er der ikke en garanti for, at du får tilbudt et værelse.
Online Ansøgning
Klik på nedenstående knap for at blive ført videre til den online ansøgningsformular.
Kontakt
Såfremt der er nogle spørgsmål til ovenstående kan efor Jesper Langergaard kontaktes på email: eforjesper@gmail.com.