4. Maj Kollegiets logo med frihedsfarverne blå, rød og hvid.

Hassagers Kollegium

Hassagers Kollegium deler bygning med 4. Maj Kollegiet på Frederiksberg. Hassagers Kollegium er et gammelt kollegie stiftet af Dorthea Hassager i år 1900, som i 1951 blev bygget sammen med 4. Maj Kollegiet, og hedder 4. Maj-/Hassagerkollegiet.

I dag fungerer Hassagers Kollegium som et selvstændigt køkken på 4. Maj-/Hassagerkollegiet med egne traditioner og ansøgningsproces, men er samtidig en integreret del af hele kollegiet og holder fælles fester og alumnerådsmøder.

Der bor 10 alumner fra Københavns Universitet på Hassagers Kollegium, som holder madklub fem dage ugentligt. Der er fælles bad og fælles køkken, og to naboer deler toilet.

Ansøgning til Hassagers Kollegium

Når der er et ledigt værelse, annonceres det på KUnets nyhedsside. Ansøgere skal sende ansøgning pr. brev eller aflevere det på kollegiet inden den ansøgningsfrist som angives i opslaget. Ansøgningen skal indeholde en motiveret ansøgning på én side og et udfyldt ansøgningsskema.

Alumnerne på Hassager vælger i fællesskab, hvem af ansøgerne, der skal tilbydes værelset ud fra en helhedsvurdering og på baggrund af et ønske om diversitet på kollegiet med hensyn til køn, alder og uddannelse. Derudover medtages eventuelt fundatsprivilegium i overvejelserne (se nedenfor). I udvælgelsesprocessen vejer det overvejende tungt, at ansøger er motiveret til at deltage i det sociale fællesskab på køkkenet.

Ansøgningen skal afleveres på 4. Maj-/Hassager kollegiet, Frederiksberg Bredegade 13B (brug brevsprækken) – og ikke i det gule hus, hvor der står "Hassagers Collegium" på gavlen.

Ansøgere vil få svar på ansøgningen få dage efter ansøgningsfristen. Får ansøgeren tilbudt værelset vil de blive ringet op af kollegiets efor. Alle andre ansøgere vil modtage afslag på mail kort efter ansøgningsfristen.

Hvem kan ansøge?

Studerende ved Københavns Universitet, der har bestået studieaktivitet svarende til to fulde årsværk, kan komme i betragtning. Optagelsen skal tilstræbe en bred repræsentation blandt uddannelserne ved Københavns Universitet.

Derudover er følgende grupper fortrinsberettigede:

  1. Studerende fra følgende sogne:

    • Vejerslev, Aidt og Thorsøe i Århus stift.

    • Sevel i Ginding herred, Ribe stift.

    • Nørre Felding og Tvis, Ribe stift.

    • Låstrup og Skals i Viborg stift.

    • Særslev i Fyns stift.

  2. Studerende der nedstammer fra:

    • Sognepræst i Vejerslev, Aidt og Thorsø, H.H. Hassager (død 24. juli 1834).

    • Sognepræst til Sevel, Rasmus Hørning (død 1 oktober 1831).

  3. Studerende fra de 4 stifter der er nævnt under A:

    • Det vil sige: Århus, Ribe, Viborg og Fyn.

Ansøgernes fortrinsberettigelse skal dokumenteres.

Efor

Kollegiets efor siden 2023 er Jesper Langergaard, som desuden også er Direktør i Danske Universiteter. Jesper er ansat af Kollegiets bestyrelse og repræsenterer 4. Maj-/Hassagerkollegiets interesser udadtil.

Eforen bor sammen med Inspektøren i huset umiddelbart ved siden af Kollegiet, Frederiksberg Bredegade 13A 2000 Frb. C (kærligt kendt som "Det gule hus"), og kan kontaktes på email eforjesper@gmail.com eller telefon 93507291.

Historien bag det gule hus og Hassagers kollegium

Tidligere efor John E. Andersen fortæller om historien bag det gule hus og om Carl og Dorthea Hassager i dette interview fra Frederiksberg Lokal TV:

Du kan læse mere om Hassagers Kollegium på Wikipedia.

Copyright © 2025 4. Maj-/Hassagerkollegiet
Frederiksberg Bredegade 13B, 2000 Frederiksberg